HUI:
Dimecres 30 de Abril de 2025 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Diumenge 25 de maig de 2025 | 12 hores
Concerts al MuVIM
Els Preludis per a piano d’Aleksandr Scriabin
Daniel Pereira (piano)
Gratuïta
Fit for English speakers
La música d'Aleksandr Scriabin, inspirada inicalment per Chopin, va assolir entitat pròpia gràcies a la constant exploració de nous territoris musicals que caracteritza l'obra del compositor moscovita. En este concert, podrem disfrutar dels seus preludis per a piano de la mà de Daniel Pereira, que ha fet d'ells el seu objecte d'estudi. Entrada gratuïta fins a completar l'aforament de la Sala d'Actes del MuVIM.

Durant la segona meitat del segle XIX es produïren notables avanços en el llenguatge de compositors com Liszt, Berlioz o Wagner, les obres dels quals tingueren un extraordinari impacte en la generació posterior de Debussy, Mahler o Strauss. És en este context on emergeix la figura d'Alexander Scriabin (Moscou, 1872-1915). Com un visionari, la seua música —deutora de Chopin— abandonà la tradició romàntica tardana i s’endinsà en el modernisme de principis del segle XX. On millor es visualitza l'estil de Scriabin és a les seues obres per a piano. Els 90 preludis de Scriabin exemplifiquen la sorprenent evolució de la seua música, filosofia i personalitat.

Aleksandr Scriabin (1872-1915) 

Són joies microscòpiques que giren entorn d'un únic pensament musical, transformat i variat en tot just uns compassos. Beliáyev, amic i influent editor i empresari musical, li demanà que componguera dues sèries de 24 preludis, inspirades probablement en els 24 preludis op. 28 de Chopin. Scriabin en va completar 47. Es publicaren els primers 24 com els preludis op. 11, que s'escoltaran en este concert, i els 23 restants es van reunir en subsegüents edicions separades. L'ordre ací presentat no coincideix amb el cronològic, sinó que segueix el cercle ascendent de cinquenes de les tonalitats majors i els seus relatius menors, similar al de l'op. 28 de Chopin, i de la manera en què van ser publicats.

Frédéric Chopin (1810-1849)

 

Després de renunciar al seu lloc de professor en el Conservatori de Moscou, Scriabin va iniciar un dels períodes compositius més fructífers de la seua vida, on s'emmarquen els preludis op. 31 i  37. A primeries del XX, la situació personal de Scriabin es complicà. Durant este temps de transició personal i artística, va cercar nous recursos harmònics, tímbrics i rítmics que s'evidenciaran en les obres compostes en els següents anys. Filosofia i religió havien sigut des de sempre una part significativa de la vida intel·lectual de Scriabin, inspirat pel panteisme, el subjectivisme, la teoria del Superhome de Nietzsche (Übermensch), la teosofia o el misticisme.

En els últims anys de vida es van accentuar les seues tendències megalòmanes i les seues composicions, que s'havien allunyat totalment de la tonalitat convencional, van evolucionar cap a l'ambigüitat i l’atonalitat. El preludi op. 59 és el primer que manca d'armadura i s'allunya de tot el que poguera semblar-se a una conclusió tonal. Els preludis op. 74, últim conjunt de peces escrites per Scriabin, representen l'evolució cap a un llenguatge harmònic més abstracte i místic. Són peces que ofereixen una experiència sonora que transcendeix les convencions del seu temps.

.

 

 

 

 

25/05/2025
Afegir al calendari

Les entrades són gratuïtes i es repartiran (màxim dos entrades per persona) a partir de les 11 h en el vestíbul del museu

Sense entrada no es podrà accedir a la Sala d'Actes

 

 

 

 

 

 

El pianista gallec Daniel Pereira es va graduar amb un Doctorat en Arts Musicals en la Universitat de Maryland, un màster en la Universitat d'Hartford i un Diploma d'Artista en la Universitat Estatal de Nova York, després d'haver finalitzat els seus estudis en el Conservatori Superior de Vigo. La seua tesi doctoral va presentar la integral de preludis d'Alexander Scriabin, sobre els quals va editar el doble CD 90 Scriabin Complete Piano Preludes. Ha sigut pianista acompanyant a l’Escuela Superior de Arte Dramático de Màlaga i en el Real Conservatorio de Danza Mariemma de Madrid. És membre del cos de professors de música i arts escèniques.

 

 

Dades

25/05/2025 - 12:00

Lloc

Sala d’actes
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal