HUI:
Dimecres 12 de Juny de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Del 4 de març al 19 de setembre de 2021
Exposició temporal
Visca Berlanga!
Una història de cine
Gratuïta
  • ¡Viva Berlanga!
    ¡Viva Berlanga!
El director de cinema Luis García-Berlanga Martí (València, 1921 - Somosaguas, Pozuelo de Alarcón, Madrid, 2010) Berlanga, fou sens dubte l’últim dels il·lustrats. Almenys si entenem la Il·lustració a la manera de Michel Foucault, com una actitud crítica cap al present que a cadascú li ha tocat viure, més que no com un corpus doctrinal. I d’això precisament van les pel·lícules de Berlanga, que va saber «servir-se del seu enteniment sense la tutela d’altri» —definició canònica de l’il·lustrat segons Immanuel Kant— en un moment especialment fosc de la nostra història, durant el règim franquista, quan això era particularment difícil d’aconseguir.

Plácido

Uno tiene más o menos esbozada una Teoría del cachondeo, por la cual resulta que los tres grandes cachondos nacionales de la dictadura (cuando el cachondeo era una forma de resistencia pasiva) fueron Cela en la novela, Fernán Gómez en el teatro y Berlanga en el cine. Francisco Umbral

La seua obra llança una mirada lúcida i crítica a la societat espanyola en particular i a l’ésser humà en general. Una mirada càustica i sardònica de vegades —però respectuosa i tolerant, un altre dels atributs il·lustrats— d’algú que s’entestava a creure que el món es podia salvar «a través de la tendresa i el somriure». És a aquest liberal il·lustrat, vitalista impenitent i petitburgés «mandrós, lent i mediterrani», a qui el MuVIM —en el marc de l’Any Berlanga aprovat per les Corts Valencianes i declarat pel Consell de la Generalitat— vol retre homenatge en aquest 2021, quan es compleixen cent anys del naixement del cineasta.

«[…] nunca he creído mucho en la solidaridad. Tened en cuenta que ¡Bienvenido…! está escrita en colaboración con Bardem, que es un hombre que cree en la generosidad, en la concienciación colectiva, en la solidaridad. Yo creo poco, aunque me gustaría creer»

Luis García-Berlanga en El último austrohúngaro. Conversaciones con Berlanga (Manuel Hidalgo & Juan Hernández Les)

 

4/03/2021 a 19/09/2021
Afegir al calendari
Visites guiades

 

Visita virtual

Visita virtual Viva Berlanga

Lloc

Sala Alfons Roig
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal