HUI:
Diumenge 01 de Desembre de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Diumenge 10 de març | 12 hores
Concerts al MuVIM
Pianissimas. Dones compositores
Piano a diverses mans
Gratuïta
Fit for English speakers
El MuVIM ofereix un concert especial, en connivència amb l'efeméride del Dia Internacional de la Dona, en el qual l'ensemble Pianissimas interpretarà al piano (a 4, 6 i 8 mans) obres d'autores de la història de la música que han quedat injustament obliterades. La interpretació d'obres per a piano a diverses mans fa dels concerts de Pianissamas espectacles malabars, brillants, vibrants i intensos.

La irrupció del piano en els salons de les llars europees durant el segle XIX facilità l'aproximació de les dones a la música en tots els seus àmbits: pedagògic, compositiu, interpretatiu, però també en el de la gestió cultural, ja que assumiren fins i tot l'organització de concerts, on trobaren l'espai per a iniciar la difusió del seu propi repertori i entrar en contacte amb altres creadores.

Fanny Mendelsshon (1805-1847)

Algunes de les principals representants d'esta nova faceta (empresarial, a més de musical) van ser l'alemanya Fanny Mendelssohn (1805-1847) —qui va rebre una acurada educació musical, malgrat no tindre el suport familiar— i les franceses Marie Jaëll (1846-1925) —reconeguda pedagoga i teòrica—, Cécile Chaminade (1857-1944) —pianista d'enorme èxit i prolífica compositora, amb més de 400 peces en el seu catàleg— o Marie Amanda Courteaux (1859-1941), qui va emigrar als Estats Units, on va continuar la seua labor pedagògica en diverses institucions. Precisament als EUA també trobem la incansable intèrpret i creadora Amy Beach (1867-1944), qui realitzà nombroses gires i va presidir la Societat de Dones Compositores Americanes. Germaine Tailleferre (1892-1983), pertanyent al Grup dels Sis francés i pianista prodigi, va entrar al Conservatori de París i hi va conéixer als músics més importants de la seua època, com Milhaud o Poulenc. També va ser amiga de Ravel, qui de fet va contribuir a difondre la seua obra.

 

Cécile Chaminade (1857-1944)

Finalment, entre les autores més actuals, en el programa acollim les anglosaxones Pamela Wedgwood (1948), Laura Shur (1967) i Elissa Milne (1967), la labor pedagògica de les quals s'intercala amb la composició de diversos gèneres que abasten des de la música pop fins a la de cambra i coral. Este concert, doncs, suposa un viatge musical pels segles XIX, XX i XXI, amb la intenció d’acostar al públic una selecció d'algunes de les compositores més rellevants, el repertori de les quals no se cenyeix exclusivament a la música per a piano sol, sinó també a l'àmbit cambrístic i de gran format.

 

Elissa Milne (1967)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10/03/2024
Afegir al calendari

Les entrades són gratuïtes i es repartiran (màxim dos entrades per persona) a partir de les 11 h en el vestíbul del museu

Sense entrada no es podrà accedir a la Sala d'Actes

 

 

Pianissimas està format per cinc pianistes que, unides pel seu amor al piano, tant en el seu vessant d'intèrprets com de docents en conservatoris de la Comunitat Valenciana, decidiren completar el ja exigent panorama musical per acostar a qualsevol públic una proposta original: la interpretació de peces per a piano a diverses mans. Este versàtil grup, capaç d'adaptar-se a qualsevol escenari, està constituït per Marta Belenguer, Maite Beses, Marta Cuartero, Begoña Pérez i Mar Pleguezuelo, i les seues interpretacions a 2, 4, 6 i fins a 8 mans, combinant un o dos pianos, fan dels seus concerts espectacles malabars, brillants i intensos.

 

Dades

10/03/2024 - 12:00

Lloc

Sala d’actes
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal