HUI:
Dilluns 02 de Octubre de 2023 /
Tancat
Del 3 de febrer al 22 de maig de 2022
Exposició temporal
Manuel Tolsá des de l'esguard fotogràfic de Joaquín Bérchez
Arquitectura
Gratuïta
L’exposició «Manuel Tolsá des de l'esguard fotogràfic de Joaquín Bérchez» busseja en la producció artística de Manuel Tolsà (Enguera, València, 1757 – Mèxic, 1816) al virregnat de la Nova Espanya. El seu nom despunta dins de l’escultura i l’arquitectura, ja amb caràcter acadèmic, del Mèxic d’entre finals del segle XVIII i principis del XIX. La seua versatilitat artística, especialment al camp de l’arquitectura, no va tenir rival al làbil escenari novohispà: una ciutat de Mèxic que aspirava a la pulcritud classicista. Tolsà és el gran protagonista d’una urbs virregnal que es mira en l’espill cosmopolita de l’Europa il·lustrada i que aspira a engalanar-se amb monumentals passejos: una ambició que no s’agostarà amb la independència, i que trobarà noves vies fins a la República.

Tolsà es va formar a Espanya, primer a València, a l’entorn de la Reial Acadèmica de Sant Carles (dècada de 1770), i després a Madrid, a la de San Fernando (1780-1789). Amb el nomenament com a director de la Secció d’Escultura de l’Academia de Bellas Artes de San Carlos de Mèxic sota el braç, va arribar a terres de la Nova Espanya el 1791. Hi va desplegar una intensa activitat que el va convertir en un referent capital dins del panorama escultòric i arquitectònic de l’últim període virregnal.

Aquesta exposició brinda una particular experiència visual a l’entorn d’unes obres tan significatives com la colossal estàtua eqüestre de Carles IV, el cèlebre “Caballito”, el Palacio de Minería o el de Buenavista, la remodelació compositiva de la imatge externa de la Catedral Metropolitana, tots a Mèxic, o l’Hospicio Cabañas a Guadalajara (Mèxic).

En esta exposició no hi batega només un sentit homenatge a l’il·lustrat valencià, sinó també un reconeixement de la fotografia com a eina moderna d’expressió artística, també i especialment quan ens invita a dirigir els nostres ulls a un passat amb vocació de present compartit, entre València i Mèxic.

3/02/2022 a 22/05/2022
Afegir al calendari

Lloc

Sala Alta
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal