HUI:
Dimecres 12 de Juny de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Diumenge 23 d'abril | 11:30 hores
Dia del Llibre
Llibres, llibres, llibres! Lliures!
Visita guiada a la Maqueta de València i a la Biblioteca del MuVIM
Gratuïta
Visita a la maqueta de Tosca a través dels llibres, bibliòfils, impressores, arxius i biblioteques i inclourem en el recorregut, de manera extraordinària, la biblioteca del MuVIM, els seus fons i els dipòsits.
Començarem parlant dels còdex i scriptoria medievals amb la biblioteca del duc de Calàbria instal·lada en un principi al Palau del Real. Tractarem el tema de l’arribada de la impremta a València i la producció dels primers incunables, especialment de Les Trobes en Lahors de la Verge Maria (1474). Explicarem com també els llibres impresos van ser objecte de censura des del principi parlant de la Biblia Valenciana de Bonifaci Ferrer. A continuació explicarem el paper de les impressores i impressors parlant dels Mey, Jerònima Galés i el seu fill Pedro Patricio Mey. 
 
Per al tema dels arxius històrics explicarem dos arxius medievals: l’Arxiu del Regne i l’Arxiu històric municipal. Parlarem dels seus fons i documents més representatius.
Arribarem al segle XVIII, el segle de la Il·lustració, parlant de l’Enciclopèdia francesa i de l’exemplar que la biblioteca del MuVIM conserva.
 
Continuarem amb el segle XIX amb la desaparició dels gremis y dispersió dels seus arxius en molts casos. Citarem el del gremi de fusters i el del Col·legi major de l’art de la seda. També és un segle de desamortitzacions i dispersió de les biblioteques monàstiques.
 
Contarem la història i peripècies dels Salvà, pare i fill, llibreters liberals instal·lats a la seua casa al carrer La Nau després d’anys d’exili.
 
Al costat de la Nau, al Col·legi del Patriarca, parlarem de l’arribada des de Madrid en 1937 dels llibres de la Biblioteca Nacional, bombardejada per Franco durant el setge de Madrid.
 
Com a bibliòfil parlarem de Nicolau Primitiu i els seus 44.000 volums que ara són el nucli fundacional de la Biblioteca Valenciana.
 
Per a finalitzar parlarem de la Biblioteca Pública de València Pilar Faus instal·lada actualment al creuer de l’antic Hospital General.
 
En acabar pujarem a la biblioteca on podrem visitar tant la sala de lectura com els dipòsits. Allí podrem contemplar exemplars originals seleccionats pel personal de la biblioteca.
 
Durada aproximada: 2 hores.
23/04/2023
Afegir al calendari
Activitat gratuïta

Dades

23/04/2023 - 11:30

Lloc

Vestíbul del Museu
Biblioteca
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal