HUI:
Divendres 26 de Abril de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Del 22 de febrer al 3 de juny
Exposició temporal
L'inici del còmic a la Península
El tebeo espanyol de postguerra
Gratuïta
  • El guerrero del antifaz
    El guerrero del antifaz
L'exposició repassa l'impacte que van tenir a Espanya els còmics que publicava la premsa nord-americana a principis del segle XX. Dibuixants com Manuel Gago (El Guerrero del Antifaz), Eugenio Giner (Inspector Dan) o Josep Sanchís (Pumby) són exemples de la gran influència americana en la historieta espanyola. Amb esta mostra es pretén retre homenatge a eixos personatges i historietes que van fer somiar a tot un país en temps plens de blanc i negre.

El naixement i l'eclosió dels còmics a Estats Units van engendrar personatges tan atractius i convincents que ràpidament van travessar les seues fronteres fins a França, Itàlia i Espanya. Els lectors i els dibuixants europeus es van veure fascinats pel llenguatge nord-americà i prompte, els seus herois preferits van començar a semblar-se'ls als del continent veí.

Ràpidament, Félix el gato, Mickey i tots els personatges de Disney, Popeye i molts més astres del firmament de la fantasia nord-americana van entrar en les cases europees. Molt poc després de apareixer en els quioscs americans Tarzán, El Hombre Enmascarado o Flash Gordon, la casa editorial Vecchi els "va importar" a Itàlia amb un gran èxit. I de la mà de Lotario Vecchi i, més tard, del seu nebot Joege Patienti, es van propagar eficaçment per Espanya reproduïts en tres publicacions: Yumbo (1934), Aventurero (1935) i Tim Tyler (1936). Estes tres revistes, que van llançar a l'èxit a l'empresa Hipano Americana d'Edicions, van ser la porta d'entrada del còmic modern en la Península.

El Capitán Trueno de Víctor Miro i Ambrós

Aprofitant este èxit, revistes com Molino o TBO no es pugueren resistir i van omplir d'aventures als xiquets i xiquetes de diverses generacions, encara que l'esclat de la guerra civil va suposar una interrupció d'aquell èxit. ¿Com negar la influència d'aquells herois, d'aquell estil de dibuix, en Manuel Gago o en Jesús Blasco, per citar dos de les més grans referències de la historieta en l'Espanya franquista? El Guerrero del Antifaz, Cuto, El Pequeño Luchador, fins i tot algú tan espanyol com Roberto Alcázar, devien molt als herois nord-americans.

En els dibuixos infantils i humorístics, Disney planeja sobre l'ombra d'Emili Boix i també de Josep Sanchís amb personatges com a "Hipo, Monito i Fifi" o Pumby, Chivete i Blanquita.

Els tebeos espanyols -humorístics o realistes- des dels anys trenta fins a l'actualitat, haurien sigut una altra cosa sense la presència pétrea d'unes històries i uns héores nord-americans que es van arrelar entre dibuixants i guionistes. Malgrat les primeres ires franquistes, la força de l'art que va destacar amb Yellow Kid, es va imposar sense resistència. EL còmic espanyol de la posguerrra també és fill dels còmics nord-americans. Hui en dia, Mickey Mouse o Flash Gordon són herois tan propis, tan "espanyols" com El Guerrero del Antifaz o el Capitán Trueno, que no aguantarien una prova d'ADN si algú reivindicara una altra paternitat.

22/02/2018 a 3/06/2018
Afegir al calendari

 

Esta exposició forma part del cicle «MuVIM Còmic ON» que inclou també la mostra «L'esclat dels clàssics», visitable en la Sala Alfons Roig del museu

Lloc

Vestíbul del Museu
EXPOSICIONS RELACIONADES
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal