HUI:
Dimecres 28 de Febrer de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Des del 3 de novembre de 2022
Exposició temporal
Joan Martí: l'ofici d'escultor
Els guardians del pont
Gratuïta
L'Ornat urbà és un dels signes més identificatius d'una ciutat. En un món uniformitzat, només aquells elements que ens fan únics, distingeixen el nostre espai públic del d’altres.

Una icona contemporània de la ciutat de València són les anomenades popularment “Gàrgoles” del Pont del Regne. Que el seu nom popular siga en rigor una errada demostra, no obstant, que la ciutadania les ha fetes seues, resignificant-les i incorporant-les a l'imaginari d’allò que ens identifica com a urbe.

Hui en dia no podem imaginar el paisatge de València sense el Pont del Regne. Però en la nostra idea imaginària no veiem el pont, sinó el que veiem són els “Guardians del Pont” que han absorbit l’obra d’enginyeria convertint-la en un conjunt artístic.

Els “Guardians del Pont”, que és el seu nom real, és un conjunt escultòric que naix de les mans de Joan Martí, a partir de l’esbós original de Salvador Monléon, l´enginyer autor del pont, qui va proposar la instal·lació de dues escultures gótiques alades a ambdues entrades.

Les Gàrgoles beuen de la tradició de les escultures que s´installaven als accessos dels ponts per a compensar l´espenta horitzontal del arcs i també com a figures protectores.

Joan Martí (1946-2004), natural de la ciutat d´Ontinyent, Catedràtic de Dibuix i Doctor Cum Laude en BBAA per la Universitat Politècnica de València, és autor de diverses obres escultòriques públiques i una àmplia col.lecció de pintures i escultures. Va crear aquestes figures inspirades en l’eixida d’un corredor en l’exacte moment de la primera acció, aquella que acumula la màxima tensió muscular. En l’escultura s’observa el realisme de les extremitats, un realisme que va evolucionant cap a formes més geomètriques i racionalistes.

Aquestes escultures són la culminació de la trajectòria de Joan Martí, que podem resumir en tres fases:

Una primera amb una predilecció per la síntesi de la figura del cos femení.

Una segona amb una forta tendència cap a la geometrització i l´abstracció;

I, finalment, la utilització de la bidimensionalitat com a element principal, on la corba, el cercle i el buit prenen tot el protagonisme.

Aquesta exposició és un xicotet tast d’aproximació al procés creatiu de Joan Martí, a partir del treball de gestació i construcció dels “Guardians del Pont”.

Una de les imatges més reconeixibles del perfil urbà de la ciutat de València.

3/11/2022 a 5/02/2023
Afegir al calendari
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal