HUI:
Dijous 28 de Març de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Des del 6 de març de 2022
Vitrall del MuVIM
Xarxes
Dia Internacional de la Dona
Gratuïta
El MuVIM, sempre en aquesta data, Dia Internacional de la Dona, ens dona a totes les dones un espai per a comunicar-nos, per a cridar. En aquesta ocasió ens visibilitza i ens presenta el vitrall XARXES de l’artista valenciana Lidón Artero.

Mary Beard, historiadora, en la seua reflexió sobre El poder i les dones, fa referència a l’Odissea, dins de la tradició literària occidental, on queda documentat el fet que la dona no sols no ha d’opinar, sinó que, a més a més, ha de callar. I cite: “Fa quasi tres mil anys que queda documentat el moment en què un home li diu a una dona «que calle». Em referisc a l’Odissea d’Homer. És al primer cant del poema, quan Penèlope descendeix de les seues habitacions privades a la gran sala del palau i es troba amb un aede que canta, per a la multitud de pretendents, les vicissituds que sofreixen els herois grecs en el seu viatge de tornada a la llar. Com que aquest tema no li agrada, li demana, davant de tots el presents, que en trie un altre de més alegre, però en aquest mateix instant intervé el jove Telèmac: «Mare mia, replica, vés-te’n dintre de la casa i ocupa’t de les teues labors pròpies, del teler i de la filosa. El relat estarà a càrrec dels homes, i sobretot al meu. Meu és, doncs, el govern de la casa». I ella es retira a les seues habitacions del pis superior.” (Beard, 2018, pàg. 15-16).

Així doncs, des de fa tres mil anys s’ha estat soscavant la paraula amb la qual és possible la comunicació. Aquest vitrall XARXES ens evoca l’existència de la proximitat social, aquestes xarxes que precisament comuniquen, cada element geomètric en aquest vitrall tocant-se l’un a l’altre, que ens fa reflexionar que no estem sols, que ens fa visibles, que no estem tan aïllats com la societat líquida desitjaria veure’ns.

En l’obra de Lidón Artero XARXES es presenta un oasi de reflexió i sensatesa, una crida a la serenitat que ens fa recordar que els éssers humans som comunicació pura i sociabilitat, i que no hem perdut la calidesa de la comunicació a través de l’art, i que, sobretot, mai no hem perdut la veu, d’aquest vitrall de connexions, proximitats geomètriques que es modifiquen com a conseqüència d’aquestes relacions humanes, i d’aquesta veu que està present en l’art.

És una obra de geometria pura, punts que s’uneixen tot formant línies i que al seu torn es nuguen creant infinitat de geometries unides com si foren neurones, i formen records pristis, tancats, units, remolins, espirals més tancades o aclaparadorament obertes i llunyanes, matemàtica emocional, narracions geomètriques explosionades per la llum, la llum element essencial al vitrall.

Productora incansable i minuciosa, ha bastit xarxes en els seus nombrosos viatges, experiències amb artistes i amics que es veuen reflectides en la seua obra, tan acuradament feta, diria jo que obsessivament atenent al detall, que fins i tot el to de blau utilitzat per a aquest mural duu el nom d’“Around the world in 80 days blue” (“blau la volta al món en 80 dies”).

Lidón Artero, ella mateixa, s’ha deixat caure en aquest acostament íntim que ens presenta, en aquest laberint de xarxes humanes. I ella sap ben bé que ens suporten a tots, que ens donen veu.


Alfia Leiva
Ciutat de Mèxic, 2022

 

6/03/2022 a 13/11/2022
Afegir al calendari
Lidón Artero Mut (Castelló)

Doctora en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, comparteix l'activitat docent, dins del camp de les arts plàstiques, amb els seus projectes artístics.

Formada a la Facultat de Belles Arts de València i posteriorment a l’School of Visual Arts (SVA) de Nova York.

Ha rebut premis i reconeixements en el camp de les arts plàstiques. Posseeix obra en importants col·leccions com ara la Fundació Carlos Dudek, el Comitè Olímpic Espanyol, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Ajuntament de Castelló.

Ha exposat a Barcelona, Lieja, Ginebra i Nova York.

“Perquè la comunitat, i no la soledat,
és la font de la intimitat,
tal és el nostre contracte natural, passional”.


José Luis Pardo

Lloc

Vestíbul del Museu
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal