HUI:
Dimecres 01 de Febrer de 2023 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Des del 20 d'octubre de 2022
Exposició temporal
La nit la llum, encara
Ricardo Cotanda
Gratuïta
  • Ricardo Cotanda. La noche la luz, aún
En aquesta instal·lació de Ricardo Cotanda, la catifa, l’engrunsadora, la llanterna amb l’espill i el focus de llum són objectes no només metafòrics, sinó també elements substantius d’un joc de relacions que s’endinsen en el context immediat, en el temps recent de la història de l’art i en l’imaginari simbòlic d’arrels mil·lenàries.

Ricardo Cotanda ha sabut integrar elements diversos que convergeixen singularment en aquest projecte a l’espai públic així com en les seues obres fotogràfiques. La seua personal cerca de l’essencial (que no cosa diferent és abstraure: reduir alguna cosa a la seua mínima essència o noció) s’ha anat definint mitjançant l’exploració de territoris en principi tan distints com distants; l’objecte, el context espacial i temporal, la llum...

En l’obra de Cotanda crida poderosament l’atenció la potència del diàleg relacional. Al seu treball hi ha molt d’investigació i d’erudició, d’invitació a la reflexió i a tirar dels fils que deixa suspesos per a arribar a determinats cabdells estètics, temàtics, vivencials... Però també la seua obra enclou bones dosis d’enigma, de suspens, d’il·lusió... No deixa de sorprendre’m la capacitat que té el seu treball d’estar entre diversos àmbits de coneixement alhora, entre l’espai tancat i els llocs oberts, entre la construcció i la troballa, entre el monumental i el minúscul, entre l’institucional i l’alternatiu, entre la història i el futur, entre el carrer de tots i l’smartphone de cadascú, entre les obsessions individuals i els problemes col·lectius. Dit d’una altra manera, em meravella la forma com Cotanda és capaç de nadar entre corrents d’aigües vives sense deixar-s’hi arrossegar i eixir-ne flotant tot tendint amb les seues obres ponts que connecten el distant, el distint, el diferent.

Aquest projecte està concebut per a ser contemplat durant les 24 hores del dia. La dialèctica dia nit discorre en paral·lel a aquest altre joc d’inversions lliscades amb delicada duresa, amb dura delicadesa; tot començant pel tallant cristall i l’espill, seguint per l’engrunsadora/maluc trencada, el focus la llum del qual a penes es percep durant el dia i es reflecteix a la nit, i acabant amb aquesta catifa/jardí segurament voladora (imaginació), però físicament inaccessible.

Sense dubte, hi ha alguna cosa sorprenent en la capacitat de Cotanda per a afrontar projectes de notable complexitat (res més complex que la senzillesa) i per a resoldre’ls amb impressionant economia de mitjans i poderosa capacitat relacional.

Juan Bautista Peiró

Universitat Politècnica de València

20/10/2022 a 4/12/2022
Afegir al calendari

Ricardo Cotanda (L'Eliana, Valencia, 1963) 

Llicenciat en Belles arts per la Universitat Politècnica de València en 1987, dos anys després comença a exposar en solitari en la Caixa de pensions valenciana i el Musée Cantonal dones Beaux Arts de Sion (Suïssa).

La seua obra trenca els límits entre escultura i pintura, utilitzant materials com el ferro, la fusta, els tèxtils i els brodats, relacionant-li amb els pressupost de l'Art povera.

Les seues imatges, siluetes retallades en els diferents suports, són metàfores senzilles, delicades i poètiques, però revelant sempre una tensió i rotunditat, que oscil·len entre l'aparent calma i l'al·lusió a terrenys perillosos.

Ha participat en el Aperto´88 de la XLIII edició de la Biennal de Venècia, en ARC des de finals dels noranta i la fira Art Basel en el 2000. L'IVAM i el Museu Marugame Hirai del Japó són dos de les col·leccions més importants que alberguen peces de l'artista.

Viu i treballa a València i Conca.

Masdearte

Proyecto seleccionado en la convocatoria abierta Art al Cub realizada por el MuVIM 

Lloc

El Cub
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal