HUI:
Diumenge 14 de Juliol de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Del 12 de juny fins al 20 d'octubre
exposició temporal
La memòria del terra
Vicent Machí
Gratuïta
El 19 d’octubre de 1982 unes pluges fortíssimes van començar a oprimir el dic. Al llarg de quaranta-vuit hores el torrent d’aigua no va remetre i els crescuts tàlvegs van ser incapaços de suportar la càrrega de pluja. Així, la Ribera Alta i la Ribera Baixa van quedar completament negades i les seues poblacions mobilitzades. En el cas de Gavarda, l’organització es va donar en relació amb dos moviments: la creació d’un nou poble i la permanència al vell poble.

Vicent Machí (Gavarda, 1997) és hereu d’aquella Gavarda de llegenda. Aquella de les aigües i de la por al desastre, però també aquella que mostra que segueix brillant el sol en cada albada i que aquest acompanya l’esperança dels habitants del poble. El seu treball s’inspira en el paisatge, entre allò que s’hi suposa de natural i el complex entramat d’algunes formes, diríem, postnaturals que es poden observar en el llegat d’aquesta localitat.

Machí treballa unes estructures plàstiques de caràcter abstracte, però reconeixibles. Per una banda, observem un llenç que efectua el seu paper com un registre del sòl de Gavarda. Hi veiem el rastre d’un passeig, d’un deambular emocional, pels carrers de l’antic poble. Mitjançant una mena de dispositiu performatiu amb el qual s’estén el cos de l’artista, arrossega la tela com un fardell tot adaptant-se a aquest dispositiu. L’experiència del caminar sobre un lloc ja no deixa petjada, sinó que l’artista sostrau en el seu arrossegament l’empremta de les voreres, carreteres, descampats en els quals abans s’erigia una casa. La tela s’impregna de ruïnes menudes d’habitatges que van ser assolats pel fenomen o enderrocats per l’Ajuntament. Per l’altra banda, advertim unes formes geomètriques reconeixibles: la circumferència i el rectangle. Dues figures bàsiques que serveixen com a dispositiu modular per a crear jocs de pressió i formes entre el terra i el llenç. En aquest sentit, s’abstrau el possible caràcter pictòric de la peça mitjançant el gest performatiu, en el qual el pigment és la pròpia resta que perdura sobre la tela després de la travessia. Així, les seues derives atzaroses esdevenen un estudi sobre l’experiència i sobre la construcció del mateix paisatge.

La memòria del terra està composta per una desena de llenços de gran format i un vídeo –que recull l’acció realitzada per l’artista per a efectuar les peces– on el físic del terreny, així com l’experiencial de l’activitat, cobren un sentit memorístic. Aquestes peces, produïdes ex professo per al MuVIM, continuen un treball previ realitzat en la seua sèrie Sobre el paisaje. En ambdós, Gavarda n’és la protagonista. El paisatge de Gavarda esdevé un escenari on conviuen les formes naturals i l’acció de l’ésser humà, i configuren una amalgama sedimentària d’històries que s’entrellacen per a contar el passat. Quan Machí recull les partícules epidèrmiques del sòl de Gavarda està component una mena de memòria de la pols que serveix com a estudi estratigràfic de la vida en aquesta localitat.

 

Johanna Caplliure

 

12/06/2024 a 20/10/2024
Afegir al calendari
Vicent Machí

Vicent Machí (Gavarda, València, 1997) realitza estudis de grau en Belles Arts i màster en Producció Artística en la Universitat Politècnica de València. Així mateix, mentre cursa els seus estudis de grau, es trasllada a Milan per a formar-se en pintura i fotografia en l'Accademia di Belle Arti di Brera els anys 2017 i 2018.

La seua obra forma part d'institucions com la Fundación Hortensia Herrero, la Colección DKV, la Colección Kells i DiGood Collection. Ha rebut nombrosos premis, com ara, el XXIII Premi Nacional de Pintura Real Acadèmia de Sant Carles, el Premio al Millor Artista Espanyol en la fira Swab Barcelona 2021 o el Premi Nacional de Pintura Xàtiva - Juan Francés.

Lloc

Sala Alta
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal