HUI:
Divendres 29 de Març de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Fins el 19 de febrer de 2023
Exposició temporal
El llibre de les preguntes
Una instal·lació de Pepe Millares
Gratuïta
El llibre de les preguntes és una intervenció de l’artista Pepe Miralles, comissariada per Alba Braza, al Cub i a l’aparador del MuVIM, que planteja, a l’espai públic, una sèrie de preguntes obertes sobre el VIH-sida.

El llibre de les preguntes mostra part dels continguts de l’arxiu produït per l’artista dins del projecte Efecte d’una força aplicada bruscament per a l’IVAM l’any 2019. Aquest projecte artístic i d’investigació tenia com a objectiu constituir una genealogia en la qual s’inclogueren els relats orals, les vivències privades i la memòria històrica que els impactes que el VIH i la sida han causat en els cossos i en els espais psicosocials de les comunitats d’homes gais.

Mostrar a l’espai públic aquest llibre desplegat uneix la idea d’activació de l’arxiu amb el desig d’acostar els seus continguts a nous espais públics, a la realitat actual del VIH-sida. Així, mitjançant preguntes que interpel·len, es posa en evidència com, fins i tot avui, la societat segueix sense donar respostes a qüestions que continuen fomentant l’estigmatització i la discriminació de persones seropositives. Les qüestions que es plantegen fan referència a diàlegs del cine de Derek Jarman, a la literatura d’Hervé Guibert, al món activista com és ACT UP i a entitats de caràcter local com ara CALCSICOVA, a notícies de periòdics de l’inici de la pandèmia a la dècada dels vuitanta, a conversacions amb persones implicades i a comentaris extrets de les xarxes socials.

Mentre que aquestes preguntes es mostren amb vinil adhesiu sobre un fons blanc creat amb blanc d’Espanya, l’aparador, a tall de contraposició, ofereix dues imatges de gran format que conviden el públic a relacionar-les amb les preguntes i a reflexionar, potser tot generant-ne unes altres de noves.

Aquestes imatges són dues fotografies de Juan Guillermo, amic de l'artista la malaltia i la mort concentren el seu interés i la urgència per abordar aquesta temàtica de caràcter social des de l'art. Ara, mostrades ací, en la seua distància i, a través de la seua mirada, adquireixen nous significats. Totes dues fotografies es van realitzar durant l'any 1995, poc abans de la mort de l'amic. La seua mirada, des de l'espai de l'aparador, clausurat amb l'efecte del blanc, sorgeix des d'aqueix interior tancat per a, d'alguna manera, acompanyar en la lectura de les preguntes, i personifica la subjectivitat d'aquestes, un cos que ja no està, però que ens continua preguntant moltes qüestions encara per resoldre, comunitària i individualment.

Les dites imatges formen part del treball el qual l’artista configura un sistema de referències contínues, a través del qual construeix una lectura ampliada del VIH, paral·lela i crítica amb la que han transmès els mitjans de comunicació de masses i les campanyes de conscienciació.

La seua inauguració, el dia 1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, contribueix a la reconstrucció de relats i trajectòries de vida marcades per les conseqüències de la infecció i la malaltia des de la perspectiva d’homes seropositius.
 

 

 

1/12/2022 a 19/02/2023
Afegir al calendari
Pepe Miralles

Pepe Miralles (Xàbia, 1959), treballa com a artista visual i ha sigut professor en la Facultat de Belles arts de València. Doctor en Belles arts per la Universitat Politècnica de València. Director de FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties). Membre fundador del “Projecte 1 de desembre” i del “Col·lectiu Local Neutral”. Membre del grup “De Reüll” entre 1991 i 1998. Director de la Càtedra Art i Malalties entre 2013 i 2016.

Dos són els temes en els quals més ha aprofundit: la perspectiva social del VIH i de la sida, participant en grups activistes i en la producció de continguts culturals i visuals; i la sexualitat en els espais públics, documentant tant l'ús dels enclavaments de cruising, com les biohistòries dels qui els usen.

Ha obtingut el Premi d'Educació 2015, atorgat per CALCSICOVA (Coordinadora d'Associacions de Lluita contra la Sida de la Comunitat Valenciana) per la seua labor realitzada en la Càtedra Art i Malalties de la UPV. En 2016 rep el premi Margarida Borràs, per la seua trajectòria artística i educativa compromesa amb les diverses problemàtiques associades amb la comunitat LGTBI, la seua mirada sobre el VIH i la defensa dels drets socials. En 2017 va ser guardonat amb el Premi Museari.

Lloc

El Cub
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal