HUI:
Dijous 28 de Març de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Diumenge 31 de març a las 12h
DIUMENGE, CONCERTS AL MUVIM
Instruments per a lloar a Santa Maria
Música dels còdexs d’Alfonso X “El Sabio” (1221-1284)
Gratuïta
Fit for English speakers
  • Instrumentarium musical alfonsí
    Instrumentarium musical alfonsí
Els assistents gaudiran de la més completa col·lecció que existeix hui d'instruments musicals alfonsies, en un concert que es pot entendre com una exposició sonora única en el seu gènere.

L'activitat intel·lectual d'Alfonso X va ser molt fecunda al llarg de tot el seu regnat. Causa sorpresa i admiració la seua contínua dedicació a l'ambiciós projecte d’encabir el saber de la seua època en una espècie d'enciclopèdia universal. Però sens dubte l'obra més íntimament lligada al rei savi va ser l'extraordinària col•lecció de cantigues marianes en llengua galaico-portuguesa que va manar compondre sota la seua pròpia direcció i estímul i en la qual va participar com a trobador i poeta amb algunes creacions originals. El gust del rei Alfonso per la música explica l'elevat nombre i l'alta qualitat dels músics nacionals i estrangers amb els quals es va envoltar en les seues corts de Toledo i Sevilla, a més de l'orientació estètica que va imprimir al repertori de les cantigues. Segons el musicòleg H. Anglés, les cantigues de Santa Maria són, per la seua riquesa musical, «el monument més important de la monodia lírica mariana de l'Europa medieval».

El ensemble de Jota Martínez utilitza exclusivament instruments musicals representats en els còdexs alfonsins. Les rèpliques d'aquests instruments han sigut fetes pels més prestigiosos lutiers, violers i artesans europeus. Ha sigut molt important l'estudi organològic per a aconseguir que tots ells puguen ser usats en grup. Totes les obres del programa formen part del còdex T.I.1 d’El Escorial, per ser el més precís en la seua escriptura i el més complet. El concert esdevindrà, d'aquesta manera, en una autèntica i original «experiència alfonsí», ja que la música, el cant, la poesia i els instruments que usem estan lligats a les obres i la personalitat d'aquest gran rei. Els assistents gaudiran també de la més completa col·lecció que existeix avui d'instruments musicals alfonsíes, atés que el concert es pot entendre com una exposició sonora única en el seu gènere. 

Jota Martínez és especialista en instruments de la tradició medieval espanyola. En els seus més de 20 anys de trajectòria professional ha recorregut els cinc continents, visitant els festivals més prestigiosos en l’àmbit internacional. Cal destacar el seu treball en un projecte d'estudi i reconstrucció dels instruments de la tradició medieval espanyola que ha donat com a fruit la publicació, el juny de 2017, d'un llibre-disc anomenat Instrumentos musicales de la tradición medieval española. Des de l'any 2005 compon, grava i produeix música per a documentals, curtmetratges i musicals en el seu propi estudi, Pilgrim Records, especialitzat en músiques antigues i d'arrel.

Instrumentarium musical alfonsí

Entrada lliure però aforament limitat. Les entrades començaran a repartir-se una hora abans de l’inici. Es recomana arreplegar-les amb antel·lació suficient.

Entrada lliure

Aforament limitat. Les entrades començaran a repartir-se una hora abans de l’inici. Es recomana arreplegar-les amb antel·lació suficient. 

Intèrprets

'Ensemble Alfonsí - Jota Martínez'

Mara Aranda, Pedro Víctor, Robert Cases, Ismael Cabero, Andrés Belmonte, Gloria Alezza, Joansa Maravilla i Jota Martínez.

Dades

31/03/2019 - 12:00

Lloc

Sala d’actes
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal