HUI:
Diumenge 19 de Maig de 2019 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Fins al 2 de desembre del 2018
Exposició temporal
Hipermnèsia vaga, imprecisa o aleatòria
Memòria, Record, Oblit - Noé Bermejo
Gratuïta
  • Memoria, Recuerdo, Olvido. Hipermnesia vaga, imprecisa o aleatoria. Noé Bermejo
    Memoria, Recuerdo, Olvido. Hipermnesia vaga, imprecisa o aleatoria. Noé Bermejo
Aquesta instal·lació de l'artista Noé Bermejo reflexiona sobre els límits de la memòria i les fronteres entre ficció i realitat dels nostres propis records. Una estructura de metacrilat en forma d'engrama sosté tota una col·lecció de marcs de fotografia buits, espills i material fotosensible, creant un evocador i desconcertant joc de llums i ombres, presències i absències, que ens parla de la fragilitat dels nostres records i del delicat del nostre arxiu vital.

Hipermnèsia vaga, imprecisa o aleatòria és una inflexió sobre la identitat, i una escena més d'un work in progress al voltant de la memòria, el record i l'oblit.

L'artista Noé Bermejo reflexiona sobre els límits de la memòria, i les fronteres entre ficció i realitat dels nostres propis records. Una estructura de metacrilat en forma d'engrama (representació gràfica de les connexions neuronals que se succeeixen en evocar un record) sosté tota una col·lecció de marcs de fotografia buits, espills, receptacles i material fotosensible, creant un evocador i desconcertant joc de llums i ombres, presències i absències, que ens parla de la fragilitat dels nostres records i del delicat de la nostra identitat, i el nostre propi arxiu vital.

En aquesta obra en construcció, que forma part del projecte «Memòria, Record, Oblit», l'artista acumula més de 500 portarretrats per a construir el que pretén ser una metàfora de la memòria com a arxiu i espai físic d'emmagatzematge, i com complexa i delicadíssima maquinària generadora de pseudorrealitats canviants, efímeres, recurrents.

Els portarretrats (sense retrats) de línies corbes i rectes interpel·len al visitant que s'aproxima. Una vegada que es gravita al voltant de la peça, sorgeixen els dubtes al voltant de què contenien aqueixos quadres.  Al voltant de què va succeir perquè la seua hegemonia, en una llar, en la cartel·la d'una ximenera, en el moble del rebedor, perquè es descavalcara la jerarquia de les imatges familiars, per a fer-les desaparèixer. La memòria d'aquests marcs podria pertànyer a qualsevol, a un mateix també, i la mirada es torna activa intentant tornar a algun lloc sabut, però des d'un tauler de joc tan obert com el siga la capacitat de cerca interna (i de dubte davant el ‘jo’).

La hipermnèsia és un fenomen psicològic que consisteix una exaltació anormal de la memòria. Una capacitat que consisteix en l'augment de la funció d'evocació lligada a la memòria autobiogràfica. Les persones amb aquesta hiperfunció són capaces de recordar quasi cada detall dels fets que han viscut, però curiosament (o no), no tenen desenvolupada la memòria fotogràfica. És una altra contradicció o l'enèsima ironia no evident que connecta amb l'ús de l'humor en l'obra de Bermejo, ara a través d'un concepte que funciona com un sol cos, però que el seu interior i capacitat de generar tot tipus de missatges a qui ho transita compleixen amb l'objectiu de qüestionar algun dels seus temes centrals: identitat, ‘jo’, oblit.

17/10/2018 a 2/12/2018
Afegir al calendari

Lloc

El Cub
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal