HUI:
Dijous 28 de Març de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
Del 3 d'abril al 15 de novembre de 2019
Exposició Temporal
Davantals Vivencials
Vitrall del MuVIM
Gratuïta
  • Davantals Vivencials
    Davantals Vivencials
De nou, el MuVIM ens porta una artista feminista com ho està fent des del 2016, amb motiu del 8 de Març i del 25 de Novembre. Una dona, artista i feminista, que protagonitza el gran Vitrall del museu.

El MuVIM manté l’aposta de mostrar el treball de dones artistes i feministes. Un treball invisibilitzat per la pròpia història de l’Art des de sempre tot i haver-se convertit en un medi fonamental per a donar a conèixer, transmetre i fer una reflexió i crítica sobre tot el que passa en la vida i, precisament per això, també l’experiència i la realitat de les dones. 

Per a enguany, el 8 de Març al Vitrall del MuVIM ens convida a reflexionar sobre la dona treballadora, amb l’obra de Maria José Planells, “Davantals Vivencials”.

La fotografia ens ensenya un magatzem de taronja i molt concretament l’espai on s’enganxen les caixes que són transportades fins a la zona en la què, després de la selecció prèvia de cada peça de fruita, es preparen per a la venda.

Aquest treball el feien i encara el fan les dones.

El magatzem de la fotografia està buit. No n’hi ha, caixes penjant, sinó els davantals de les dones que hi treballen; una peça amb la qual també s’identifica la dona en el seu paper dins de la casa, el seu “rol” –assumit per tots- de mestressa de casa.

L’artista ens convida a reflexionar sobre el passat recent i la seua continuïtat en el present. El passat, cap a finals del segle XIX, quan burgesos i professionals lliberals es feren amb bona cosa de terra per al conreu de la taronja i que aprofitaren les millores tècniques per perfeccionar-ne la comercialització. I un present que molt poc es diferencia d’aquell temps, en el què homes i dones es fan càrrec de tasques ben diferents: ells treballen la terra, cullen els fruits i se’n ocupen del transport; mentre que elles, al magatzem, escullen cada peça, l’emboliquen i amunteguen les caixes.

En aquests magatzems, moltes dones han treballat fora de sa casa per primera volta i hi han trobat l’espai més adient per socialitzar, compartir confidències, incerteses i maldecaps. Aquest treball no només ha estat un complement econòmic per sa casa –on són mares, filles i esposes-, per a elles, però, aquest treball ha significat també sentir-se útils, importants, capaces i motivades. Un començament, de portes a fora.
Amb aquesta obra de María José Planells reflexionem sobre el paper de la dona treballadora a la societat, en aquest cas, situat a un lloc concret i a una comesa molt particular.

Els seus davantals en donen compte. Som conscients de que tots els treballs que les dones han desenvolupat i l’espai on ho han fet, han servit per aplanar el camí que encara i tot hui és complicat per a moltes d’elles.

L’absència de les dones que ja no estan –eixos davantals buits- i a l’hora la seua pròpia presència –perquè encara hi són els davantals esperant les dones que se’ls posen cada dia- ens serveix per reivindicar el treball de les que no hi estan i de les que hi segueixen, per tal de continuar la lluita que cal per visibilitzar dia rere dia el paper cada volta més rellevant de les dones a la nostra societat.
 

3/04/2019 a 15/11/2019
Afegir al calendari
Maria José Planells

Doctora en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València.

Màster en Mitjans d’Impressió Gràfica, Il·lustració i Encunyació Artística. Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre - Reial Casa de la Moneda, Madrid. 

El 2001 és becada pel Ministeri d’Assumptes Exteriores-AECI per a l’ampliació dels seus estudis en la Facultat de Belles Arts de la Universidad Nacional de Colombia, a la capital Bogotà, i el 2002 en el Taller d’Arts Visuals de la Facultat d’Arquitectura i Urbanisme de la  Universidad Nacional del Nordeste, a Resistencia, Argentina.

En anys posteriors rep diverses beques artístiques i premis (selecció): beca Creació Artística Talens; beca Art Visual 2003, de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana; guanyadora de la Menció Especial del jurat en el XI Concurs Biennal de Pintura Jove, de la Generalitat de Catalunya; premi-adquisició Fons d’Art Contemporani, de la Universitat Politècnica de València; beca en el I Campus de Verano de las Artes de Guía, Gran Canària;  beca en la Residència Internacional d’Artistes La Alquería de los Artistas, Fundación Inspirarte; beca en la Residència Internacional d’Artistes Ifitri, Essaouira, el Marroc; ajuda per a la promoció de l’Art Contemporani Espanyol del Ministeri de Cultura d’Espanya; beca-residència Casa de Velázquez, Académie de France, Madrid; Laboratorios Comunes de Creación de la Red de Artes Visuales de la Fundación Casa Tres Patios i Alcaldía de Medellín, Colòmbia; ajuda Alfons Roig d’Arts Plàstiques 2014-2015, Diputació de València; i beca de la Fundació Joan Miró, Mallorca.

L’any 2014 destaca amb el Premi Certamen d’Art Gràfic de Joves Creadors, de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Calcografía Nacional, Madrid.

La seua obra ha pogut veure’s en nombroses exposicions col·lectives i individuals, a Espanya, França, Itàlia, Mèxic, Colòmbia, Argentina, Portugal i el Marroc.

Lloc

Vestíbul del Museu
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal