HUI:
Dijous 28 de Març de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
#MuVIMonTU
Taller didàctic
L'Univers. El catàleg Messier "d'objectes celestes"
online
Gratuïta
  • El Universo. El catálogo Messier de "objetos celestes"
Segon d'una sèrie de tallers realitzats per Cosmofísica amb els quals recórrer la història de l'Astronomia i practicar amb ella, des del telescopi fins als astronautes. Cadascun d'aquests tallers va acompanyat d'un joc que pots descarregar, amb el qual aprendre Astronomia divertint-te.

Ens apropem en aquesta segona sessió als avanços en aquesta ciència que van tindre lloc durant el període de la il·lustració, i més concretament els relatius al coneixement de l'univers.

La Il·lustració va ser una època en què va evolucionar el pensament de l'home, augmentant el desig de descobrir a través de la raó i l'observació, expressant-se en una llibertat cultural.

En aquest període, apareix de forma destacada William Herschel (1738-1822), qui va descobrir el planeta Urà i la radiació infraroja del Sol, va demostrar el moviment del sistema solar en l'espai, va inferir la forma lenticular de la Via Làctia, va catalogar més de dues mil nebuloses i va crear la doctrina dels “Universos Illes”. D'altra banda, Pierre-Simon Laplace (1749-1827) va ser un destacat matemàtic, astrònom i físic francés, autor de la cèlebre obra “Mecànica celeste”, la qual prova que els moviments orbitals són estables i descobreix la influència de l'aixafament de la Terra en els pols sobre el moviment de la Lluna.

Ens centrarem en aquest taller en un astrònom francés anomenat Charles Messier (1730-1817), qui va elaborar al llarg de l'últim quart del segle XVIII un catàleg compost per objectes celestes visibles des de l'hemisferi Nord (ja que Messier observava des de París). La primera edició del catàleg, en 1774, incloïa 45 objectes, i l'última de les seues edicions, en 1781, va aconseguir la xifra de 103. Gràcies a les seues anotacions, més d'un segle després altres astrònoms van estendre la recopilació fins a 110 objectes celestes, coneguts des de llavors per la comunitat científica i els afeccionats a l'Astronomia per la posició que ocupen dins d'aqueix llistat. Així, M1 és la Nebulosa del Cranc o NGC 1952, per exemple.

Tan importants van ser aquests avanços que, des de la dècada de 1980, aficionats a l'Astronomia es reuneixen durant la segona meitat del mes de març per a celebrar maratons durant una nit, en la qual han de trobar en el cel el major número possible dels objectes que Messier va catalogar.

L'Astronomia moderna no seria el mateix sense aquesta figura.

25/05/2020 a 10/09/2020
Afegir al calendari
#MuVIMonTU
Realitza:

Cosmofísica

Dades

25/05/2020 - 19:00
  • Online
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal