HUI:
Divendres 29 de Març de 2024 /
Obert de 10 a 14h i 16 a 20h
#MuVIMonTU
Contacontes online
Dones i ciència. Heroïnes del MuVIM
Gratuïta
El MuVIM tenia preparat el programa didàctic "Dones i ciència" . Contacontes amb els quals acostar als més xicotets durant març i abril l'incansable treball d'algunes de les pioneres en diferents camps.

Aquest programa no pot realitzar-se en el museu com ens agradaria però sí que volem que tots pugueu gaudir-lo des de les vostres cases dins del programa #MuVIMonTU

El capítol 1 d'aquesta sèrie li ho dediquem a Marie Curie, guanyadora de dos premis Nobel malgrat treballar enmig d'una societat científica dominada pels homes.

El capítol 2 té per protagonista a Rosalind Franklin. Els seus estudis relacionats amb l'ADN van ser clau per al desenvolupament de la genètica moderna.

El capítol 3 li ho dediquem a Hipatia. Filòsofa i mestra especialista en matemàtiques i astronomia, se'l considera la primera dona matemàtica de la història. A més va millorar el disseny d'astrolabis i va inventar un densímetre, per la qual cosa és considerada com una pionera en la història de les dones en la ciència.

En la setmana del llibre, dediquem el capítol 4 d'esta serie a Mary Shelley, autora de Frankestein. La literatura de ciència ficción i el cinema no serien igual sense ella. 

Dorothy Vaughan és la protagonista del 5é capítol. Matemàtica afroamericana, va participar en un dels èxits més reconeguts de la NASA: la plataforma llançadora SCOUT.

El capítol 6 d'aquesta sèrie li ho dediquem a Amelia Earhart, aviadora americana cèlebre per les seues marques de vol i per intentar el primer viatge aeri al voltant del món sobre la línia equatorial. Tota una proesa!!

El capítol 7 li ho dediquem a Jerònima Galés, una impressora valenciana del segle XVI. Encara que no es coneixen els seus orígens, sí que sabem que va contreure matrimoni amb Juan Mey, impressor d'origen flamenc, amb qui va tenir sis fills.

A més de criar i educar als seus fills, Jerònima va treballar en l'empresa familiar, dirigint-la quan el seu marit va viatjar a Madrid per a crear una altra impremta i fent-se càrrec totalment d'ella en enviduar, figurant en els colofons de les publicacions com a “vídua de Juan Mey” o “a casa de Juan Mey”. Sempre darrare de la figura de l'home.

La figura de Jerònima Galés va ser una pionera i va obrir el camí a altres dones que van començar a treballar en les Arts Gràfiques.

En el 8è capítol de la sèrie presentarem la figura de Margarita Salas, científica especialment  reconeguda per les seues aportacions a l'estudi de l'ADN. Margarita va iniciar el desenvolupament de la biologia molecular a Espanya, i va desenvolupar el seu treball com a professora vinculada ad honorem del CSIC, en el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid (CSIC-UAM). També va ser acadèmica de la RAE des de 2003, i censora de la Junta de Govern des de 2008.​ En 2016 es va convertir en la primera dona a rebre la Medalla Echegaray, atorgada per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals.

El 9é capítol de la sèrie el dedicarem a la figura de la infatigable bibliotecària María Moliner, a la qual li devem el 'Diccionari d'ús de l'espanyol' i que a través de les Missions Pedagògiques, va portar els llibres, la lectura i les biblioteques a milers de pobles i llogarets de la geografia espanyola.

Emilia Pardo Bazán, autora de "Los Pazos de Ulloa" serà la protagonista del capítol 10. Filla d'una família gallega noble i molt rica d'Espanya: el comte pontifici de Pardo-Bazán, José María Pardo-Bazán i Mosquera. El seu pare, convençut sobre els drets de la dona,​ li va proporcionar la millor educació possible, fomentant el seu amor per la literatura.

Va ser una precursora en les seues idees sobre els drets de les dones i el feminisme. Va reivindicar la instrucció de les dones com una cosa fonamental i va dedicar una part important de la seua actuació pública a defensar-ho.

En el 11é capítol parlarem d'una somiadora, Ada Lovelace que va somiar durant la seua infància prostrada en un llit i quan es va fer major, bona part de tot allò que va somiar es va fer realitat. Va participar en la invenció de la màquina analítica, que podria ser la precursora de l'ordinador modern, i va crear el primer algorisme per a fer-la funcionar, creant el que els científics consideren el primer programa d'ordinador de la història.

El capítol 12 el dedicarem a parlar de Caroline Herschel. Tota una descobridora, però no de temples perduts ni tresors afonats en el profunditats marines, sino una exploradora d'estrelles, de nebuloses  i planetes. Caroline va ser l'astrònoma més important de tots els temps. De fet, molts dels astrònoms actuals continuen basant-se en tots els càlculs que ella va deixar per a la posteritat. Hui coneixerem un poc més de la seua fascinant vida.

Fa només un segle a Espanya no existia la igualtat, com hem vist en anteriors episodis. S'imposava la falsa idea que els homes eren superiors només pel fet de ser homes, però una dona es va proposar posar fi a esta situació, parlem de Concepción Arenal. Una super heroïna a la que dediquem el capítol 13 que va fer actes increïbles per a aconseguir una educació i va escriure tota una sèrie de treballs en defensa de les dones. 

Paralarem en el 14é capíttol d'una dona condemnada per la seua família a un matrimoni que no desitjava i que va haver de fugir amb cotxe. Una dona que fins i tot s'enfrontà als nazis. Una història que sembla de ficció, veritat? Però no, és la història d'una nova «Heroïna del MuVIM», és la història de Hedy Lamarr.

Si hi ha una persona que va perseguir aconseguir la igualtat, que va portar la veu de les dones a la política i va escriure centenars d'articles defensant la integració del gènere femení en tots els àmbits de la nostra societat, eixa va ser Clara Campoamor a qui dediquem el capítol 15.

Parlem també d'Àfrica, el gran continent negre on el masclisme i la intransigència estan tan vius com la pobresa i on la societat no permet el més mínim gest de bona voluntat.En aquest món és on va créixer Chimamanda Ngozi protagonista del capítol 16.

Comencem? Comencem!!!

  • Marie Curie
    Marie Curie
  • Rosalind Franklin
    Rosalind Franklin
  • Hipatia
    Hipatia
  • Mary Shelley
    Mary Shelley
  • Dorothy Vaughan
    Dorothy Vaughan
  • Amelia Earhart
    Amelia Earhart
  • Jerónima Galés
    Jerónima Galés
  • Margarita Salas
    Margarita Salas
  • María Moliner
    María Moliner
  • Emilia Pardo Bazán
    Emilia Pardo Bazán
  • Ada Lovelace
    Ada Lovelace
  • Caroline Herschel
    Caroline Herschel
  • Concepción Arenal
    Concepción Arenal
  • Hedy Lamarr
    Hedy Lamarr
  • Clara Campoamor
    Clara Campoamor
  • Chimamanda Ngozi
    Chimamanda Ngozi
  • Carmen de Burgos
    Carmen de Burgos
20/05/2020 a 28/06/2020
Afegir al calendari

Dades

20/05/2020 - 00:00
  • Online
Segueix-nos:
Subscriu-te al nostre butlletí:

Horari:
De dimarts a dissabtes:
de 10 a 14h. i de 16 a 20h.
Diumenges i festius:
de 10 a 20h.
Tarifes:
Exposició permanent:
Precisa de reserva prèvia
Informació i reserves:
Copyright©2017 MuVIM Quevedo 10 i Guillem de Castro 8 | 46001, València.  Tots els drets reservats
Site developed with Drupal